Átverés vagy igaz?
Sokszor gyanútlanul azt hisszük, hogy a gyümölcsből készült szirupok sokkal egészségesebbek a cukorból készült társaiknál. De tényleg így van ez? Ha nem igaz, akkor mi lehet a megoldás?
Datolyaszirup, almaszirup, kókuszszirup... Olyan egészségesnek hangzanak! Szinte hihetetlen, hogy mennyi cukrot képesek tartalmazni.
Így szól a GymBeam bio kókuszszirup hirdetése:"...remek helyettesítője a hagyományos cukornak, amely finom édes ízével téged is megnyer. Nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat, amit a tiszta, természetes ételek szerelmesei imádni fognak. Használhatod desszertek édesítésére, de egy különleges új dimenziót ad a kevésbé hagyományos sós ételeknek és finomságoknak is."
De nézzük csak meg ezeknek a cukortartalmát!
GymBeam Bio Kókuszszirup 100 g termékben: 78 g cukor, rosttartalma nem ismert
DM bio datolyaszirup 100 g termékben: 88 g cukor és 2,7 g rost
Tehát az egyik esetben 78%-a a másik esetben pedig 88%-a CUKOR a termékeknek, ami pontosan ugyanolyan hatású mintha sima mézet csorgatott volna az ember a reggelijére. A rost ami pedig lassítaná kicsit a hirtelen felugró vércukorszintet pedig alig van bennük. Persze, aki tisztában van ezekkel és csak más ízekre vágyik, azoknak tökéletesz választás bármelyik szirup :)
Találunk persze a piacon zero kalóriás szirupot is:
Zero Myprotein Blueberry szirup 100 g termékben 0,1 g cukor, rosttartalom szintén nincs feltüntve,de az összetevők megérnek egy misét: Áfonya ízesítés: Víz, Sűrítőanyagok (Karboximetilcellulóz, Xantángumi), Színezék (Antocianinok), Savanyúságot szabályozó anyag (Citromsav), Természetes aromák, Édesítő (Szukralóz), Tartósítószerek (Kálium-szorbát, Nátrium benzoát).
Nos, ebben úgy tűnik, hogy sok természetes alapanyag nem igazán van, bár zéró kalóriaügyileg ez tény :)
Mit ajánlunk mi?
A Nick's rostszirupjai ezért is nagyon egyedülállóak, hiszen 100 g termékben csupán 1 g cukor van (természetesen előforduló, nem hozzáadott) és 52 g rost. (A mézpótlóban) Az 52%-os rosttartalom hozzájárul ahhoz, hogy az étel vagy ital amiben felhasználásra kerül a rostszirup, jóval lassabban fog felszívódni a hagyományos módon, cukorral elkészítetthez képest. Sőt a rostok jó hatással vannak a belekben található baktériumainkra is, így már 3 ok is szól a Nick's szirupjai mellett :)
Az összetevőik sem kimondhatatlan hozzávalók, nincs tele tartósítószerekkel sem. Összetevők: vízben oldódó kukoricarost, édesítőszer: szorbitol, természetes méz aroma, szteviol-glikozid, só, természetes színezék:
karamella.
Mindegyik termék gluténmentes, pálmaolajmentes és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. 160 g-os szénhidrát diétába is beilleszthető!
(Források a bejegyzéshez: https://gymbeam.hu/bio-kokuszszirup-gymbeam.html,
https://www.myprotein.hu/sports-nutrition/cukormentes-szirup/11087103.html?affil=thggpsad&switchcurrency=HUF&shippingcountry=HU&variation=11366951&shoppingpid=spend_and_save_v2&affil=thgppc&kwds=&thg_ppc_campaign=71700000116327971&adtype=pla&product_id=11366951&gad_source=1&gbraid=0AAAAADuhnyFaxtR8c7w84JTnpLDxC0eML&gclid=Cj0KCQjw4Oe4BhCcARIsADQ0cslEqqYE2gz9HyoVPgCk5NKl4T6pV595wo8L4cgMpd_1aYi_0g7gcfQaAk-cEALw_wcB&gclsrc=aw.ds, https://www.dm.hu/dmbio-bio-datolyaszirup-p4066447680119.html